Ekonomiblogg Evendim

Spara, investera och låna pengar

Varför har vissa dåligt sinne för ekonomi?

Du känner säkert någon som av många anses vara slösaktig och ha dålig koll på sina pengar. Det verkar vara ett ganska vanligt problem nu för tiden att folk, främst yngre personer, lever över sina tillgångar. Det kan bero på en vilja att ha de senaste prylarna och kläderna, eller så beror det helt enkelt på att man inte förstår sig på pengar.

Det mest grundläggande i privatekonomi är att inkomsten ska vara större än kostnaderna. Om det är tvärt om kommer man månad efter månad gå back. Denna blödande ekonomi måste åtgärdas på något sätt. Gör man inget särskilt är det lätt att ta ett lån i slutet av varje månad för att kunna fortsätta sin konsumtion till dess att en ny löneutbetalning når kontot. Det är dock som att sätta ett bamseplåster på en skottskada. Man fortsätter blöda. Det man måste göra är att helt bryta det läge man hamnat i – och det kan krävas att man lever en eller flera månader på sparlåga. Om det har gått riktigt långt kan man behöva leva flera år på kraftigt minskad hushållsbudget. Inga mer krogrundor och dyra taxiresor överallt – inga mer nya kläder eller prylar. Det blir totalt köpstopp på saker som inte är helt nödvändiga. Mat, hyra, telefon, el, räntekostnader och liknande är något man måste betala för att kunna fortsätta leva. Däremot är det inte nödvändigt att pimpla litervis med öl på krogen eller ha de senaste märkeskläderna, det är ren lyxkonsumtion som inte fyller något syfte för den som befinner sig i ekonomisk kris.

Att bryta en överkonsumtion kan vara svårt. Ofta har man under en längre tid vant sig vid att kunna köpa allt som kommer i ens väg. När man sedan drar åt svångremmen krävs det mycket karaktär och beslutsamhet för att motstå frestelser eller att man råkar shoppa något av gammal vana. Om man inte sätter stopp för den blödande ekonomin kommer det garanterat bli värre framöver. Då kommer de besparingar du tvingas till i ett tidigare skede framstå som rena lyxlivet.

kronofogdenEn annan stor fara med att dra på sig stora skulder och att ha större kostnader än inkomster är risken att någon räkning går till Kronofogden. Som synes på bilden till höger är det inte så roligt att ha kronofogdens utmätningsbil utanför huset. Det blir en tydlig information till grannarna att det inte står helt rätt till med ekonomin. En obetald räkning kan leda till betalningsanmärkning. Denna anmärkning kommer synas för alla som gör slagningar mot kreditupplysningsregistret. Detta är rutin för företag som t.ex. hyr ut lägenheter eller beviljar lån eller avbetalningsköp. Om du har betalningsanmärkning kan det bli riktigt svårt att få hyra en lägenhet.

Känner du på dig att det börjar gå utför med din ekonomi så ta dig tid att se över alla kostnader. Det blir inte bättre av att sopa problemen under mattan. Om du märker att en vän till dig verkar ha ekonomiska problem kan det vara svårt att påpeka det. Personen kan också ta det som en förolämpning. Ofta känner sig inte personen förolämpad av din omtanke, utan snarare att skammen över situationen är för stor. Försök ändå ta reda på mer information om vännens situation och erbjud din hjälp om du har möjlighet.

Varför har vissa dåligt sinne för ekonomi?
Rulla till toppen