Ekonomiblogg Evendim

Spara, investera och låna pengar

Lånat mer än du behövde?

RenoveringOm man går i tankar att renovera sitt hem kommer ofta lån in i bilden när man börjar fundera på finansiering. Det är inget fel att låna pengar till en renovering som ökar bostadens värde och familjens välbefinnande. De flesta har redan ett bolån som de tecknade för att kunna köpa huset eller lägenheten. Om lånet har några år på nacken bör man hunnit amortera av en del och på så sätt skapat ytterligare utrymmer för nytt lån. Även om du varit dålig på att amortera kan det finnas utrymme om du inte fullbelånade din bostad eller om den stigit i värde. Det kan alltså vara på sin plats att göra en ny värdering av bostaden om du ska ansöka om utökat bolån för renovering.

När man ökar på sitt befintliga bolån inför en renovering är det lätt att man tar i lite extra för att kunna täck eventuella extrakostnader som uppkommer. Om det däremot visar sig att renoveringskostnaden med lätthet ryms inom det lånade beloppet är det viktigt att återbetala överskottet till banken som därefter minskar lånet. Många lockas att konsumera upp de extra 20 000 kronorna som kanske blev över efter en renovering. Visst är det lockande, men det är väldigt viktigt att motstå frestelsen eftersom det inte var syftet med att utöka bostadslånet.

En godtagbar anledning att inte återbetala överskottet från renoveringen är om du investerar pengarna långsiktigt. Då kan du nämligen få en avkastning på pengarna som täcker den årliga räntekostnaden på 3-5%.

Lånat mer än du behövde?
Rulla till toppen