Ekonomiblogg Evendim

Spara, investera och låna pengar

Låna pengar till nöjen

Låna pengar till resa eller nöjenDet finns många gånger då det är helt rätt och ok att låna pengar. Att låna pengar till nöjen är dock sällan speciellt smart eftersom dessa krediter ofta är dyrköpta. Tar man smålån utan säkerhet får man räkna med att den effektiva årsräntan ligger på 25% och uppåt. Den kan i vissa fall vara så hög som flera tusen procent.

När man lånar pengar till nöjen så lever man upp pengar innan man har tjänat in dem. Om detta beteende håller på under en tid kommer man till slut ha fullt upp att betala igen lån och de avgifter och räntor man samlat på sig. Det är en snabb väg in i en ekonomisk kris.

Då är det betydligt bättre att rätta munnen efte matsäcken och inte låta kostnaderna överstiga inkomsterna. Om man lyckas leva snålt i ett halvår för att spara undan till en resa så slipper man ta ett dyrt lån för att finansiera den. Hur du än gör måste du ju leva snålt någon gång. Om du tar ett lån måste du leva snålt efter att du varit iväg på resan. Det är ju betydligt tråkigare att betala resan i efterhand istället för att spara ihop till den när man har förväntningarna och resan framför sig, inte bakom.

Låna pengar till nöjen
Rulla till toppen