Ekonomiblogg Evendim

Spara, investera och låna pengar

Köpa miljöbil eller riktig bil?

Elbil vid laddstolpeOm du går i tankar på att köpa ny bil kanske du känner dig lockad av olika miljöbilspremier, gratisparkering och att slippa vägtullar m.m. Men är det så lönsamt att köpa en miljöbil? Efter årsskiftet väntas regeringen ändra på definitionen av miljöbil vilket gör att de som har en miljöklassad bil idag mycket väl kan drabbas av full beskattning inom kort. Vilken som är anledningen till denna förändring är osäkert, men kanske har det att göra med att staten förlorar för mycket pengar i utebliven fordonsskatt. För det kommer ju knappast vara skattefritt i fem år för miljöbilar för all framtid. Denna skattesubvention är till för att växla över Sveriges bilpark till andra drivmedel. När växlingen väl är gjord och bensin- och dieselbilar är i minoritet kommer skatterna återgå till det normala. Frågan man då kan ställa sig är om skatterna verkligen är till för att rädda klimatet, eller att på ett legitimt sätt fylla på statens kassakista. Om det nu är hög skatt på bensin och diesel för att de är miljöfarliga och klimatskadliga så borde ju koldioxidneutrala bränslen vara helt skattefria. Så vitt jag vet så är det inte enbart moms på E85 och biogas.

Om vi bortser från subventionerna så finns det andra kostnader som man bör granska innan man köper en ny miljöbil. E85 är ett kraftfullt bränsle, men bilar som kör på det drar mer soppa per körd mil. Även om priset på E85 ligger lägre än blyfri 95 så kommer transportkostnaden bli densamma eftersom det går åt mer E85 för att ta sig samma sträcka.

Men elbilar då, det är väl rent och bra. Ja rena kanske dem är, om man bortser från den miljöpåverkan som görs när bilens beståndsdelar tas fram i smutsiga Afrikanska gruvor och transporteras kors och tvärs över jordklotet. Sedan har vi det här med räckvidd och tillförlitlighet. Testa att köra en elbil i 20 minusgrader. Det skulle vara kul att se om den över huvud taget startade. Om den gör det så kommer garanterat kylan att kräma ur all energi ur batteriet, så du kanske kommer till korvmojen och tillbaka. Sedan har vi trafiksäkerhetsaspekten. Fotgängare är ju kända för att sms:a och lyssna på musik även i trafiksituationer som kräver uppmärksamhet. Men kan ju inte göra så mycket åt dessa individers brist på intelligens, men det hade ju underlättat för dem om bilen som håller på att köra ihjäl dem brummade. Elbilar är med andra ord en trafikfara eftersom de inte låter lika mycket. Det är som att köra en riktig bil i 2 cm nysnö – då låter den inte mycket.

Så, när du ska köpa ny bil är det viktigt att räkna på många faktorer. Blir det verkligen billigare i längden att köpa en subventionerad miljöbil? Räkna på det.

Köpa miljöbil eller riktig bil?
Rulla till toppen