Ekonomiblogg Evendim

Spara, investera och låna pengar

Spara pengar genom att minska utgifterna

Det absolut bästa och förmodligen enda sättet att spara pengar är genom att dra ner på sina utgifter och öka sina inkomster. Rent logiskt så innebär det att det kommer finnas tillgång till mer pengar att spara undan. Och optimalt vore kanske att spara pengarna i aktier och öka sitt sparkapital ytterligare genom räntor och aktieutdelningar. Men hur drar man ner på sina utgifter på bästa möjliga sätt? Och hur ökar man sina inkomster?

Minska hushållets utgifterTill att börja med kan inkomsterna ökas genom nytt arbete med bättre lön eller utöka arbetstiderna – jobba extra och så vidare. Ett nytt arbete med en ny bättre lön kan ju innebära att man måste utbilda sig eller komma över något annat ”hinder”. Därför bör man göra en övervägning och undersöka sina möjligheter. En annan väg till ökade inkomster är den som redan har nämnts – det vill säga genom aktieutdelningar. Men att investera pengar i aktier är ett långsiktigt projekt och därför kan det ta lång tid innan det utgör en skaplig ökad inkomstkälla. Hur som helst, även ett par futtiga extra hundralappar extra i månaden är ett överskott som bör gå in i någon form av sparkonto, och sparkapital genererar mer pengar även om det ibland kan ta lång tid innan ett tydligt resultat märks.

Att dra ner på sina utgifter handlar till stor del om att modifiera sitt levnadssätt. Det främsta rådet är att dra ner på lyxkonsumtionen. Inte behöver man gå på bio eller krogen flera gånger i månaden. Och inte heller behöver man ha de senaste teknikprylarna, och inte heller behöver man äta vare sig lax eller oxfilé varje dag. Det är heller inte omöjligt att ta cykeln till jobbet istället för bilen om man bor inom skäligt avstånd. De nämnda extrakostnaderna är exempel på rörliga kostnader, vilka är kostnader som vi kan påverka mer än vad vi tror. Vidare finns det fasta kostnader i våra liv och de brukar i regel vara svårare att dra ner på. Dessa kostnader kan innefatta månadshyran för bostaden, el, TV och bredband eller vissa omkostnader för bilen, sommarstugan, båten och så vidare. För att dra ner på de fasta kostnaderna krävs mer drastiska åtgärder som exempelvis flytta till ny bostad, sälja båten eller vad det nu kan handla om. Det upplevs oftast som ett större och mer jobbigt kliv än att dra ner på de rörliga kostnaderna.

Hoppas dessa spartips kan komma till användning!

Spara pengar genom att minska utgifterna
Rulla till toppen