Ekonomiblogg Evendim

Spara, investera och låna pengar

Låna pengar till smått eller stort

Låna till stort eller småttDet finns en del varningar att utfärda till den som har för avsikt att låna pengar från ett låneinstitut. Är man medveten om riskerna och bedömer att ett lån inte skulle innebära att stjälpa ekonomin i framtiden, ja då är det förmodligen lämpligt att ansöka om ett lån. Första frågorna man bör ställa till sig själv är till vad man har tänkt låna pengar och varför. Behövs verkligen en ny surfplatta just nu? Eller en sprillans ny bil? Oeftertänksam lyxkonsumtion kan nämligen få oanade konsekvenser för din ekonomi framöver. Poängen är att om man verkligen behöver låna pengar så bör man låna pengar till sådant som är nödvändigt under förutsättning att ens ekonomi är skör. Finns det gott om hål att stoppa pengarna i så är det kanske mer befogat att låna pengar till exempelvis en ny bil.

Så alltså, om ekonomin är hårt begränsad i övrigt så bör man i första hand låna pengar till nödvändigheter. Det är vidare väldigt viktigt att ha koll på ränteläget. Det finns skräckexempel då räntorna är så höga att låntagaren inte har möjlighet att betala av själva lånet utan endast betalar av räntan. Risken är då stor att skulden växer och låntagaren hamnar i en skuldfälla som är mycket svår att ta sig ur. Det är inte ovanligt att de snabba små lånen, så kallade mikrokrediter som ansöks genom exempelvis sms, kan leda till dessa skuldfällor. Det finns till och med TV-program som uppmärksammar dessa vanliga fällor.

Men det finns lån som exempelvis bolån och billån som erbjuds av banker till en betydligt förmånligare räntekostnad i jämförelse med mikrokrediterna. Om man däremot lånar pengar till en exempelvis en bostad så bör man räkna med att lånet kommer att betalas av under en lång tid och man måste självfallet betala räntekostnader för lånet. Proportionellt sett så är räntekostnaderna för ett bolån betydligt lägre än de vid ett mikrolån. Mikrolånen ska dessutom betalas tillbaka under en mycket kort tid. Att låna till en bostad är en långsiktig investering sett till det stora hela. Och det rekommenderas att undvika mikrolån i största möjliga mån.

I övrigt kan nämnas att om man skulle ha flera lån som man betalar av samtidigt så är det verkligen att rekommendera att slå samman alla lånen till ett för att dra ner på räntekostnader. Det innebär att det sammanslagna lånet hamnar hos ett och samma låneinstitut.

Låna pengar till smått eller stort
Rulla till toppen