Ekonomiblogg Evendim

Spara, investera och låna pengar

Investera dina undansparade pengar

Investera pengarDet finns många sätt att investera pengar på. Till exempel så kan man investera i aktier vilket innebär att man köper andelar i ett aktiebolag. För att göra bästa möjliga investering så gäller det att man är insatt i företaget och att det går med vinst. Det är viktigt att ha framförhållning och se till företagets framtida prognos. Man kan antingen förlita sig på expertuttalanden eller bilda sig en egen uppfattning. Och självfallet blir det egna omdömet kring aktieaffärer bättre och bättre ju mer erfarenhet man har. Det kan innebära att man varit med om en å annan förlustaffär men oftast lär man sig av sina misstag. Det finns rikligt med exempel på aktiehandlare som blivit multimiljonärer. En långsiktig investering är sannolikt bättre än att gå och hoppas på att vinns storvinsten på lotteri.

En god investering i aktier innebär också att man sprider riskerna. Det är ofördelaktigt att investera pengar på samma aktier. Ju fler företag som man äger aktier i desto bättre. Att äga aktier i fler företag är vad som utgör en aktieportfölj, och med en stark sådan kan man få en mycket hög avkastning och det kan gå betydligt snabbare än om man exempelvis har sina pengar placerade på traditionella sparkonton.

Ett annat mycket bra sätt att investera pengar på är att exempelvis köpa sig en bostadsrätt istället för att betala på en hyresrätt. De pengar som man betalar i hyra för sin hyresrätt försvinner bort ur din ekonomi.

Egentligen är det endast fantasin som sätter gränserna för hur man kan investera. Det har paralleller till god entreprenörsanda. Sprudlande idéer och kreativitet kan medföra att du finner den formeln för den ultimata investeringen. Och det gäller även att ha ett sinne när man ska investera på nytt eller omplacera bland flera investeringar. Var väl förberedd på att du kan göra en dålig investering och ju större risker du tar desto större risk är förlorar mer i värde om det visar sig att man gjort en dålig investering. Är man inte tillräckligt förberedd på exempelvis en ekonomisk kollaps så bör man undvika att ta onödiga risker. Dåliga investeringar kan innebära att man aldrig återhämtar sig ekonomiskt. Växer skulderna så kan det bli svårigheter att betala tillbaka och då riskerar man att hamna hos kronofogden. Det är en olycklig omständighet med tanke på att en betalningsanmärkning innebär att man i framtiden inte ens kan täcka exempelvis ett telefonabonnemang.

Investera dina undansparade pengar
Rulla till toppen