Ekonomiblogg Evendim

Spara, investera och låna pengar

Låna gärna, men tänk på konsekvenserna

Låna utan inkomstDet kan vara väldigt effektivt att låna pengar om man inte för tillfället riktigt har råd att köpa något som man behöver. Det är viktigt att man har en inkomst för att det ska vara någon idé att ta ett lån, för det måste komma in pengar som man kan betala av med. Har man ingen inkomst så kommer man inte kunna betala tillbaka pengarna och kanske inte ens räntan. En sak man helst inte ska låna pengar till är resor eller andra saker som är nöjen som man inte senare kommer kunna få tillbaka något värde av. Säg att man köper en bil genom att ta ett lån. När man tar lånet och köper bilen har man ett jobb men man får sparken och blir arbetslös. Då kan man sälja bilen för att bli av med iallafall större delen av lånet, oftast hela. Om man jämför det med att man har lånat pengar för en resa som man planerar att betala av med framtida löner, då kommer man inte kunna betala av lånet om man plötsligt får sparken utan då sitter man där med ett lån och inga pengar att betala det med.

Trots att det ofta inte är någon bra idé att låna pengar när du saknar inkomst kan du läsa mer om det på https://www.creddit.se/lan-utan-inkomst.html

Det är därför viktigt i alla lägen att tänka på om det verkligen är värt att ta lånet. Man kan tänka över hur lång tid det skulle ta för en att få ihop pengarna utan att ta ett lån och då kunna tänka att man slipper betala ränta vilket därmed gör att man kan betala av hela bilen eller vad det nu är snabbare. Man ska alltid ha en plan med lånet och någon sista utväg som ändå går att förlita sig på någorlunda, för annars kanske lånet inte är en speciellt bra idé. Det bästa hade varit om man kunde klara sig helt utan att ta några lån genom livet men det är inte speciellt verklighetstroget för de flesta.

Låna gärna, men tänk på konsekvenserna
Rulla till toppen