Ekonomiblogg Evendim

Spara, investera och låna pengar

Låna försiktigt

Fler personer än någonsin väljer att låna pengar via så kallade snabblån eller smslån som dom kallas i folkmun. Anledningen till detta är svårt att få fram men experter tror att det beror på att lönerna i Sverige blir lägre samtidigt som vardagskostnaderna blir högre.

Varje vecka kan man läsa eller höra om hur farligt det är att ta ett smslån, men är det verkligen så himla farligt att ta ett smslån? Svaret på den frågan är NEJ. Det är inte farligt att ta ett smslån om man betalar tillbaka det inom den tid som det ska betalas. När man tar ett smslån skickas det en faktura hem till låntagaren, betalas inte denna faktura inom den tid so står på fakturan så kommer långivaren att skicka vidare fakturan till inkasso. Betalas inte fakturan då så kan det gå illa och man hamnar hos kronofogden.

Av 100 lån är det ca 10 som inte betalas i tid vilket är en ganska låg siffra som sjunkit med åren. Detta på grund av att långivarna har blivit mer noggranna med vilka dom lånar ut pengar till samt att det har kommit till nya regler om hur man får låna ut pengar, vilket är jättebra för alla som lånar pengar.

Det många missar när dom tar ett snabblån är att man inte jämför långivarna. Det skiljer sig ganska mycket mellan alla långivare ,allt från fasta kostnader, ansökningsavgifter till räntor. Därför rekommenderar vi alla att jämföra innan man tar ett smslån.

Det finns många sidor där man kan jämföra långivarna och en av dom är www.foxis.se som listar över 25 st. I deras lista hittar man betyg, antal dagar och annan viktig information som kan vara bra att veta innan man tar ett lån.

Låna försiktigt
Rulla till toppen