Ekonomiblogg Evendim

Spara, investera och låna pengar

Traditionellt sparande och låneinstitut

Så länge banker har funnits har också människor sparat sina pengar. Man har placerat sina värdesaker i bankfack, i aktier eller i fonder. Kurser och börser har fallit och stigit medan människor har blivit rika och ruinerade. Det är helt enkelt att naturlig del av ekonomin, den måste vara dynamisk och ändra sig. Utan ekonomisk utveckling så avstannar också samhället och dess framsteg, för även om det låter kallt och något cyniskt så styrs och kontrolleras hela världen av pengar. Att spara pengar är en väldigt stor del utav den kakan, och det finns massvis med former och mallar inom sparande. Som tidigare nämnt så finns det allt ifrån aktier till andra sorters värdepapper – men den absolut vanligaste sparformen är ett sparkonto på banken.

Tyvärr så kommer sådana sparkonton ofta med väldigt låg eller ingen ränta alls. Avkastningen är dålig och förmånerna är så gott som obefintliga. Trots detta så väljer många människor att förvalta och spara sina pengar direkt på sparkontot, hur kommer egentligen detta sig? Antagligen en kombination av många skäl, men den vanligaste orsaken är att man helt enkelt inte har haft tid eller lust att sätta sig in i andra alternativ. Om du idag har en summa pengar och vill spara den på banken så kan man förvisso förhandla till sig en lite bättre ränta. Men dessvärre så är även denna ränta väldigt dålig jämfört med många andra alternativ, du kommer sällan lyckas arbeta upp den över 4 %. Om du dessutom lyckas med det sistnämnda så kan du sätta upp och hoppa dig på att bindningstiden är väldigt lång och villkoren jobbiga.

Lyckligtvis så existerar det gott om andra alternativ, du kan till exempel välja ett investera dina pengar hos ett företag eller låneinstitut. För att vara på den allra säkraste sidan så kan du dessutom se till att välja ett låneinstitut vars högsta sparränta är utlovad och garanterad utav finansinspektionen. Hos ett låneinstitut får man betydligt bättre och fördelaktig ränta jämfört med sparkontot på banken. Räntorna kan variera mellan allt ifrån ett par procent till hela 15 %! Det är dessutom du själv som har kontroll över pengarna, så ingen påverkan ifrån andra börser runt om i världen eller om Volvo gjorde bra ifrån sig. Du behöver inte oroa dig för att kurser ska falla eller att pengar ska gå förlorade, att investera sina pengar i ett låneinstitut är helt enkelt ett mycket säkert och riskfritt sätt att gå i vinst med.

Ofta kan du hitta de bästa och högsta sparräntorna på hemsidor runt om på internet, så du behöver inte lägga ner timmar och åter timmar på att söka information och väga mellan olika alternativ. Förarbetet är redan klart och du behöver bara göra tanke till handling. Räntan hos ett låneinstitut kan man säga varierar beroende på hur mycket pengar du har och under hur lång tid du vill låna ut dem. Om du dessutom vet med dig att du troligen inte är i behov utav att röra pengarna kan du välja att låsa dem och få en ännu bättre ränta. Så gör som så många andra redan idag, skippa det traditionella sparkontot och vänd dig istället till ett låneinstitut!

Traditionellt sparande och låneinstitut
Rulla till toppen