Ekonomiblogg Evendim

Spara, investera och låna pengar

Fraktsedlar

En fraktsedel är i korta drag en typ av dokument som levereras tillsammans med en vara eller tjänst under hela transportprocessen. I de fall man exempelvis handlat något på nätet brukar man motta en faktura, eller kvitto, och en fraktsedel för varan. För att göra prcessen smidig kan du t.ex. anlita någon för fraktsedelshantering.

Vad ska fraktsedeln innehålla för information?

I fraktsedeln ska du kunna utläsa information om paketets eller försändelsens längd, vikt och bredd. Därutöver ska även detaljer kring avsändaren och mottagaren finnas, i vanliga fall adress och person- eller organisationsnummer. Fraktsedeln ska även ha ett nummer och utskrivningsdatum synligt på dokumentet. Övrig information kan vara antal kolli samt fraktbetalning.

Vem utfärdar en fraktsedel?

Dokumentet som medföljer paketet eller försändelsen med varan ska utfärdas av företaget eller personen som sänder ut varan. Fraktsedeln är helt enkelt en typ av bevis på vad som avtalats mellan den som skickar ut varan och den som ska ta emot paketet. Just därför är det alltid viktigt att man prickar av utifrån fraktsedelns information så att dokumentet stämmer överens med den verkliga leveransen, framför allt i de fall då det handlar om flera kollin.

Fraktsedlar
Rulla till toppen