Ekonomiblogg Evendim

Spara, investera och låna pengar

Att låna pengar

Låna pengarDet är idag mycket enkelt att låna pengar till allt möjligt. Oavsett om du ska låna till en bostad eller till den trevliga och avkoplande solsemestern finns det en bank som är villig att ge dig ett lån. De flesta banker kräver att du har en fast inkomst och saknar betalningsanmärkningar, men vissa kreditinstitut accepterar om du har betalningsanmärkningar eller saknar inkomst. Det är säklart även i ditt intresse att kunna betala tillbaka lånet, så tänk efter en extra gång innan du tar ett lån och samtidigt har dålig ekonomi. Det kan bli så att din ekonomiska situation förvärras ytterligare genom att du får ännu en kostnad att klara av. Det är viktigt att söka mer info innan du tecknar ytterligare ett lån.

När du lånar till bostad är det ett hypotekslån som gäller. Det innebär att du använder bostaden som säkerhet för det lånade beloppet, vilket gör att banken kan erbjuda dig en fördelaktigare ränta. Genom att banken har säkerhet för hela den utlånade summan minskar deras risk, vilket gör att de inte behöver kompensera risken med en högre ränta.

Om du istället ska låna till en semesterresa så kan det vara svårt att lämna en sökerhet för lånet. Om du har ett befintligt bostadslån så är det möjligt att utöka det med motiveringen att pengarna ska gå till renovering. Då får du samma gynnsamma ränta som du har på huset. Om du saknar bostadslån så blir du tvungen att ta ett blancolån, vilket ger en betydligt högre ränta.

Räkna alltid på vad det kostar att låna pengar. Ställ dig frågan om det exempelvis är värt att betala 1000 kronor för att få låna 5000 kr. Notera att det gäller att låna. Du ska med andra ord betala tillbaka 6000 kr. Även löptiden för lånet påverkar kostnaden. Att få tillgång till 5000 kr i ett års tid för 1000 kr är såklart mycket bättre än att bara få tillgång till pengarna i en månad.

Att låna pengar
Rulla till toppen