Ekonomiblogg Evendim

Spara, investera och låna pengar

Sälj dina fakturor och få betalt direkt

Factoring är en mycket populär tjänst som erbjuds av finansbolag eller banker. Denna tjänst går ut på att företag säljer eller belånar sina fakturor hos finansbolag eller banker. Factoringbranschen är en snabbväxande bransch som erbjuder många företag nya sätt att finansiera sitt rörelsekapital. Det är t.ex. så att Bibby köper dina fakturor om du snabbt vill få betalt för det jobb du utfört. Det bästa är att factoringbranschen inte är konjunkturkänslig. Däremot är det under en lågkonjunktur färre fakturor i omsättning.

Förut så var det oftast bara det små företagen som använde sig av factoringtjänster men nu på senare tid så har det ändrats och även de stora företagen har börjat använda sig av factoring för att förbättra sin likviditet.

En typ av factoring är fakturaköp. Under ett fakturaköp så överlåts några eller alla företagets fakturor till finansbolaget. Där efter betalas nästan hela summan av fakturan ut till företaget direkt efter överlåtelsen. Det är vanligt att stora företag använder sig av denna tjänst för att smidigt öka sitt rörelsekapital. Där finns även två andra former av fakturaköp. Dessa är factoring med regress och factoring utan regress. Factoring med regress innebär att fakturan som inte blivit betald köps tillbaka av företaget och företaget behåller då även kreditrisken. Factoring utan regress innebär att om fakturan inte kan betalas så går risken över på finansbolaget. Denna tjänst brukar inte erbjudas speciellt ofta. Men om den erbjuds så är det till företag som har en god betalningsförmåga och minimal risk.

Sälj dina fakturor och få betalt direkt
Rulla till toppen