Det finns mängder av olika lån i Sverige. De som man hör mest om är kanske bolån och privatlån och det är även dessa som står för den sammanlagt största skuldsumman. Utöver de två lånen där lånesummorna ofta är något större finns exempelvis smslån och kontokrediter. Dessa två låneformer är främst anpassade för personer som är i behov av en mindre summa och vet med sig att den kan återbetalas efter en kort period. Ytterligare låneformer är seniorlån, avbetalning (vilket är ett slags lån) samt kreditkort. Det gäller därmed att välja långivare utifrån sitt behov.
Varför så många olika låneformer? Helt enkelt för att behoven är så olika mellan person till person. Ett bolån innebär exempelvis att ett boende pantsätts för lånet. Det krävs en hel del pappersarbete och administration vilket gör att uppläggningsavgiften inte sällan är på 500-1000 kr. Räntan kan även vara extremt låg just eftersom banken har bostaden som en säkerhet för lånet.
Detta kan ställas mot snabblånen där kraven på låntagarna är som allra minst. Låneföretagen måste visserligen genomföra en kreditbedömning men om lånet är på exempelvis 2000 kr krävs inte speciellt hög inkomst för att det ska beviljas. I dessa fall går det även ofta att låna trots att personen har betalningsanmärkningar.
Vikten av att se varje lån och dess fördel
Varje låneform har alltså en specifik fördel och det gäller att därmed utnyttja detta. Snabblån har nästan aldrig uppläggningsavgift, är lätta att få och har snabb utbetalning. Det passar därmed vid behov av korta lån. Men nackdelen är om lånet istället används som ett privatlån och återbetalas över längre period. Då uppstår mycket stora räntekostnader och det är extremt svårt att försvara valet av låneform i detta fall. Önskas längre återbetalningstid är det helt enkelt privatlån som bör tecknas.
Se till ditt behov – avgör låneform – jämför flera aktörer för att hitta bäst ränta och villkor.

Mitt namn är Håkan. Här på Ekonomiblogg Evendim försöker jag guida och informera så gott jag kan inom ämnet ekonomi.