Att låna pengar med skulder

Vad händer om man är i stort behov av att låna pengar men egentligen inte har råd? Kan man låna pengar med en skuld hos Kronofogden? Har man en gång som låntagare misskött sina åtaganden kan det tyvärr innebära att man råkar ut för en rad konsekvenser som innebär att det blir komplicerat, eller till och med i en del fall orimligt, att ta fler lån. Har man en gång fått betalningsanmärkningar genom en försenad eller ej betald räkning kan livet bli mer komplicerat och man blir tyvärr relativt begränsad i sitt ekonomiska liv. Därför rekommenderar inte Creddit att låna pengar om man har en betalningsanmärkning. Det kan endast vara ok om dessa anmärkningar uppstått en tid tillbaka och att man numera har en mer noggrann kontroll över sin ekonomi. Att försöka ordna upp sina ekonomiska problem med ännu fler skulder är aldrig en bra lösning.

Man kan aldrig låna pengar om man redan har ett befintligt skuldkonto hos Kronofogdemyndigheten. Först när man betalat tillbaka sin skuld till Kronofogden och styrt upp sin ekonomi, så kan man ta ett lån trots att man har kvar sin betalningsanmärkning. Man ska dock komma ihåg att man aldrig någonsin är lovad att få låna pengar oavsett om långivaren har väldigt givmilda villkor gällande betalningsanmärkningar. I långivarens bedömning utgår denne från helheten av låntagarens ekonomi. Det finns alltså ingen långivare som lånar ut till någon med ett skuldkonto hos Kronofogden. Har man en gång misskött sina åtaganden tidigare i livet är det väldigt riskfyllt för långivaren att erbjuda ett lån till denna personen och det skulle därmed vara en rent korkad affär från långivarens sida om denne skulle gå med på ett lån. Det ligger egentligen heller inte i låntagarens intresse att kunna låna trots att man har ett befintligt skuldsaldo hos Kronofogden.

Det finns däremot andra alternativ till vanliga lån. Om man inte klarar av sin ekonomi utan ett lån kan ett alternativ vara att ta ett så kallat pantlån. Hos pantbanken kan man då pantsätta, med det menas belåna, olika värdesaker så som silver, guld, smycken samt dyrare elektronik. Man lämnar helt enkelt in sina värdesaker för en värdering och sedan får man en pantsumma direkt i form av kontanter. Eftersom även pantlånet är en form av lån får man betala en bestämd och fast summa kontinuerligt, oftast varje månad. Uppfyller man inte dessa betalningsskyldigheter har pantbanken rätten att överta ens egendom och sedan bjuda ut egendomen till försäljning. Det finns dock även de pantbanker som erbjuder pant på en mer odefinierad tid som inte har några krav på kontinuerliga inbetalningar. Pantbanken har dock, med dessa lösningar, rätten att sälja låntagarens egendom när de vill. Detta gör såklart att man som låntagare löper större risk att förlora sin egendom. Att ta ett pantlån kanske därmed inte är det mest ultimata lånet man kan ta, men helt klart en bra lösning för de som inte har möjligheten att ta ett vanligt banklån. Det kan för vissa nämligen vara den enda utvägen för att kunna klara sin ekonomi.

Att låna pengar med skulder
Rulla till toppen